vrijdag 18 augustus 2006

VRIJDAGAVOND

 
Zolang beider gezondheid het toeliet, bezocht Chiel Hemelaar (links) op vrijdagavond steevast zijn jongere broer Ben in het ouderlijk huis. Ze keken naar tv - daarover een andere keer - maar als er niets leuks was ging die uit, en kwamen de verhalen los onder het genot van een gezellige borrel.
In deze huiskamer beleefden ze immers de crisistijd, de oorlog, de wederopbouw, en naast die herinneringen werkten ze jarenlang bij dezelfde werkgever in de bouw. Als je erbij zat, hoorde je behalve de bekende verhalen toch vaak weer een onbekende anekdote.
Op deze foto is goed te zien dat Oom Ben aan zijn linkerzijde - rechts voor de kijker - een moderne stereoinstallatie had staan, al luisterde hij doorgaans naar zijn transistorradio op het radiomeubel.
Bovendien zie je om zijn leunstoel stapels boeken, want Oom Ben had een onstilbare leeshonger. Zijn verzameling avonturenboeken en oorlogsromans was reusachtig. De schattingen lopen uiteen, maar het moeten er op zijn minst 10.000 zijn geweest. Bij zijn dagelijkse wandeling over de Albert Cuijpmarkt was de tweedehands boekenkraam vaste prik, en de handelaar legde bepaalde schrijvers voor Oom Ben apart. Ook op het Waterlooplein was hij geen onbekende, (net als ik) bezocht hij regelmatig de boekenstal van Jos.
Henk

1 opmerking: