dinsdag 26 december 2006

VREDE & VOORSPOED











 
Met de feestdagen in gedachten een originele filosofie van Oom Ben:
"Hein, wat ik nou niet begrijp... de economie staat er toch het beste voor in oorlogstijd. Als ze die oorlogsindustrie nou eens 'hurry up' laten draaien: iedereen heeft werk, verdient lekker. Dan kieper je die handel ongebruikt in de diepe oceaan: weg wapentuig, weg crisis."
Weer eens wat anders dan de gebruikelijke kerstboodschap.
Henk

donderdag 14 december 2006

COLOSSEUM

Ben & Chiel in 1950 in het Roomse Colosseum.

Het is 1950, Heilig Jaar voor de Rooms-katholieken, en al zwervend en liftend bereiken de broers Ben en Chiel eindbestemming Rome. Op bovenstaande foto staat Ben links in het Roomse Colosseum en voor hem Chiel, stoer met de armen over elkaar. Ondertussen in Amsterdam blijft de familie ongerust achter, want je weet maar nooit wat de twee, 21 en 24 jaar oud, in het verre zuiden kan overkomen. De broers bezoeken vanzelfsprekend het Sint Pietersplein om aldaar de Paus in levende lijve te aanschouwen. Als het thuisfront dan toch eindelijk bericht ontvangt, dat de twee avonturiers gezond en wel in Rome zijn aanbeland, springt zus Myria op de fiets en snelt naar het kantoor van haar zus Jo, waar opgetogen door het vertrek galmt: "Jo, ze zijn bij de Paus geweest!".
Henk
  

zondag 3 december 2006

ONVERKLAARBAAR

Behalve boeken had Ome Ben ook heel wat muziekcassettes in huis, voldoende om drie grote verhuisdozen mee te vullen. Nu wil het geval dat mijn broer Klaas en ik een tijdje terug stapels dozen met boeken aan het doorzoeken waren in de opslag – daarover een andere keer meer – tot zich bij openen van een doos vol cassettes iets wonderbaarlijks voordeed.
Zodra de kleppen van de verhuisdoos waren opengeslagen, zagen we op het bovenste cassettedoosje een bloedrode druppel glinsteren. Een glanzende druppel op een geluidscassette die twee jaar afgesloten had gezeten in een dichtgeplakte verhuisdoos, opgeslagen onder loodzware dozen vol boeken, in een kurkdroge opslag. Klaas en ik keken elkaar verbluft aan, en ik vroeg of ik soms een bloedneus had. Nee, en Klaas ook al niet. Noch op andere cassettes, noch om de doos heen lagen druppels of was sprake van vochtvlekken. Van lekkage was geen sprake, en bovendien was het prachtig weer, dagenlang geen wolkje aan de lucht. Iedereen mag aan deze wonderbaarlijke bloedrode druppel zijn eigen uitleg geven, maar ondanks mijn scepsis vond ik dit voorval opmerkelijk genoeg om die muziekcassette – zoals boven afgebeeld – mee naar huis te nemen en naast een foto van Ome Ben op de schoorsteenmantel te zetten.
Henk

dinsdag 21 november 2006

SCHWEJK











Evenals zijn generatiegenoten bezoekt Oom Ben regelmatig de bioscoop. Hij weet dan ook precies te vertellen wanneer hij als bioscoopbezoeker afhaakte. Begin jaren zeventig gaat de speelfilm 'Love Story' in première, een liefdesgeschiedenis waar Oom Bens jonge neven en nichten helemaal vól van zijn. Nieuwsgierig gaat hij naar de bioscoop en neemt plaats als het voorprogramma van start gaat. Na een klein half uur lijken de trailers wel érg lang te duren en dan dringt het tot hem door, dat de speelfilm met Ali MacGraw en Ryan O'Neal inmiddels is begonnen. Als het onderscheid tussen trailer en hoofdfilm niet meer duidelijk is, houdt het wat Oom Ben betreft op: een beetje speelfilm heeft een kop en een staart.
Zijn favoriete rolprent is dan ook 'Der brave Soldat Schwejk', een klassiek verfilmde roman, waarin Heinz Rühmann op droogkomische wijze een soldaat neerzet, die dankzij boerenslimheid en het onvoorspelbare strijdtoneel de oorlogsellende telkens weet te ontlopen. Door Rühmanns spel is de film nog altijd een aanrader, want ondanks de spottende toon wordt de waanzin van het militaire haantjesgedrag meedogenloos te kijk gezet. Maar voor Oom Ben en veel van zijn leeftijdsgenoten die de oorlog aan den lijve hebben meegemaakt, heeft 'Schwejk' natuurlijk een diepere betekenis.
Jaren later neemt Fritz Muliar de rol van soldaat Schwejk voor zijn rekening in de gelijknamige tv-reeks, maar hoezeer Oom Ben deze vertolking ook waardeert, de Schwejk van Rühmann spant wat hem betreft de kroon.
Henk

  

woensdag 8 november 2006

BIDPRENTJE

Bij de begrafenis van Oom Ben kwam de vraag ter sprake of er een bidprentje moest komen. Als het er al kwam, dan was er één foto (zie boven) die hem wat mij betreft raak portretteerde. Maar dan nog, wie schrijft een tekst die op zo'n klein stukje papier het leven en wezen van Oom Ben bondig samenvat? Dat was natuurlijk niet mogelijk, maar twee maanden na het overlijden zette ik toch wat op papier. Dat legde ik mijn vader Chiel voor, die het als Bens broer immers beter kon beoordelen. Hij las het, zuchtte eens diep, keek me aan, en knikte dat het in orde was. Verder is er met dat opzetje echter niets gedaan, en een paar maanden later overleed mijn vader.

Maar neef Ferdinand heeft de beoogde foto opgezocht, en de tekst stond natuurlijk nog op de computer. Het is voor Oom Bens weblog dan ook een kleine moeite om het bidprentje alsnog te voltooien. Het resultaat is misschien niet wat een ander ervan gemaakt had, maar dankzij dit medium kan ieder zijn of haar reactie onder dit bericht kwijt [klik 'Groeten van' aan]. Aanvullingen of andere herinneringen aan Oom Ben zijn hier altijd van harte welkom. Aangezien bovenstaande tekst mogelijk niet zo makkelijk leesbaar is, volgt deze nu in een grotere letter:

"In dankbare herinnering aan BERNARDUS CORNELIS HEMELAAR geboren 5 oktober 1928 te Vinkeveen, overleden 14 april 2004 te Amsterdam en 21 april ter aarde besteld op begraafplaats Buitenveldert te Amsterdam. Het overlijden van Ben Hemelaar veroorzaakte grote verslagenheid bij allen die hem gekend hebben.
Ben was een kleurrijk, mild, goedlachs en gelovig mens. Een dierbare broer, zwager, oom, neef en vriend zonder kapsones, met altijd een goed verhaal voorhanden en telkens iets in huis voor degenen die wat nodig hadden. Ondanks tegenslagen en de onuitwisbare rol die oorlogsherinneringen in zijn leven speelden, behield hij een zonnige kijk op het leven, tot zijn laatste levensuur toe.
Ben Hemelaar zal voortleven in de vele dierbare herinneringen die hij ons heeft nagelaten."
Henk
 

donderdag 26 oktober 2006

BALLADE

Bij Oom Ben hangt een ingelijst gedicht boven de haard. Als kind vond ik de tekening mysterieus, waarschijnlijk door de negatieve uitvoering en het sterke perspectief. Mijn neef Frank kent het gedicht uit zijn hoofd, maar de tekst in oude spelling heeft nu pas mijn volle aandacht: een ballade over heimwee in den vreemde...

BALLADE OP HOLLANDS WATER

Wie eenmaal in den vreemde was
En tot de reis gereed,
Hij weet hoe nooit de wond genas,
De wond, die Holland heet;
En zit hij ’s avonds op een plein
Bij staf en ransel neer,
Dan staart hij in zijn beker wijn,
Dan ziet hij Holland weer.

Dan tuurt hij – door dien droom bezocht –
Achter een groene ruit,
Op een der grachten in de bocht
Van Hollands hoofdstad uit;
Hij nipt aan zijn jeneverglas
En zet het stil weerom:
De maan drijft in den waterplas
Als in een glazen kom.

Dan ziet hij plotseling de zee,
De kleine Zuiderzee;
De botter op den horizon
Verdwijnt van lieverlee;
De golven worden grauw als asch,
Het waterveld vergrijst:
Antiek gelijk een spiegelglas,
Dat niemand meer polijst.

Dan vriest het eensklaps dat het kraakt,
Op Frieslands helder meer;
De schaats, die nauw den ijsvloer raakt,
Grift een verwaaide veer;
De schaduw met den ronden rug
IJlt langs het dorre riet
En van de ijsschol zingt terug
Een onverstaanbaar lied.

En komt de lente in het land,
Dan fonkelt de rivier,
De visch springt naar den overkant
En zedig wuift het wier.
En nergens is natuur zoo frisch
Waar twee verzamelt zijn,
Als tusschen madelief en lisch
In Hollands springfontein!

Wie eenmaal in den vreemde was
En tot de reis gereed,
Hij weet hoe nooit de wond genas,
De wond, die Holland heet;
En zit hij ’s avonds op een plein
Bij staf en ransel neer,
Dan staart hij in zijn beker wijn
En ziet zóó Holland weer.

Bertus Aafjes
 

vrijdag 20 oktober 2006

OP SCHOOT I

(fotomontage: henk)

Als ik lees wat jullie allemaal schrijven, dan zijn dat ook mijn herinneringen. Maar toch, ik was natuurlijk het eerste nichtje van oom Ben. Als wij bij opoe en opa op bezoek kwamen en oom Ben was er ook, dan mocht ik op zijn voet zitten. Hij hield mijn handen vast en tilde me met zijn voet heel hoog de lucht in. Nou, dan weet je het wel: dikke pret en veel gegil. Of ik mocht bij hem op schoot zitten, en ook toen ik al was opgegroeid vond ik het altijd fijn als hij me begroette met ‘Saartje, mijn knie is vrij'. Hij was voor mij een oom met een hart van goud.
Er komen vast veel meer gedachten boven, maar dat lees je dan wel weer.
Zoals oom Ben altijd zei: ‘Mazzel en brochem’.
Ria Haselaar
 

dinsdag 10 oktober 2006

50 JAAR

Het is 5 oktober 1978 en Ome Ben wordt 50. Met een huis vol visite neemt hij een gebakken Abraham en een fles jenever – ‘Ha fijn, ’n borrel van Claeryn’ – in ontvangst, en zet ad rem de fles aan de mond van de feestkoek.

zondag 27 augustus 2006

VIER BROERS

V.l.n.r. Chiel (1925-2004), Anton (1918-heden), Ger (1931-2003) en Ben (1928-2004), de vier gebroeders Hemelaar in 1988 op de bruiloft van Chiel jr. Vier heren in pak, maar alleen Oom Ben houdt zijn das in toom.
Henk

vrijdag 18 augustus 2006

VRIJDAGAVOND

 
Zolang beider gezondheid het toeliet, bezocht Chiel Hemelaar (links) op vrijdagavond steevast zijn jongere broer Ben in het ouderlijk huis. Ze keken naar tv - daarover een andere keer - maar als er niets leuks was ging die uit, en kwamen de verhalen los onder het genot van een gezellige borrel.
In deze huiskamer beleefden ze immers de crisistijd, de oorlog, de wederopbouw, en naast die herinneringen werkten ze jarenlang bij dezelfde werkgever in de bouw. Als je erbij zat, hoorde je behalve de bekende verhalen toch vaak weer een onbekende anekdote.
Op deze foto is goed te zien dat Oom Ben aan zijn linkerzijde - rechts voor de kijker - een moderne stereoinstallatie had staan, al luisterde hij doorgaans naar zijn transistorradio op het radiomeubel.
Bovendien zie je om zijn leunstoel stapels boeken, want Oom Ben had een onstilbare leeshonger. Zijn verzameling avonturenboeken en oorlogsromans was reusachtig. De schattingen lopen uiteen, maar het moeten er op zijn minst 10.000 zijn geweest. Bij zijn dagelijkse wandeling over de Albert Cuijpmarkt was de tweedehands boekenkraam vaste prik, en de handelaar legde bepaalde schrijvers voor Oom Ben apart. Ook op het Waterlooplein was hij geen onbekende, (net als ik) bezocht hij regelmatig de boekenstal van Jos.
Henk

woensdag 9 augustus 2006

TRANSISTORRADIO

In de jaren zestig was de huiskamer van Oom Ben typisch Hollands: hangklok, boekenkast, kleed op tafel en zo'n logge zwart-wit tv op het dressoir. Hoe wonderlijk het ook mag klinken, toch associeer ik die woonkamer met de flower powertijd. Oom Ben had een namelijk draagbaar transistorradiootje, zo een met zwartleren hoes en lange draagriem. Als de neefjes op visite kwamen mochten ze om beurten, riem om de nek, radio op de buik, zelf een zender kiezen, en dat vonden wij heel bijzonder. Allicht heb ik meer liedjes gehoord, maar het enige nummer dat mij daarbij onmiddellijk te binnen schiet is 'San Fransisco' van Scott McKenzie. Als kind hoorde ik intuïtief dat het meer was dan zomaar een popdeuntje. Al wist ik niet waar het over ging, toch proefde ik het verlangen dat er uit sprak. Ik was een kind en wist niet beter...
Oja, Oom Ben was het veelvuldig verwisselen van die kleine batterijtjes op een gegeven moment zo zat, dat hij aan de contactpuntjes van de radio behendig twee grote platte batterijen vastsoldeerde. Vervolgens bevestigde hij deze met plakband aan de achterkant van het radiootje, zodat het veel langer duurde voordat de batterijen vervangen moesten worden. Al had hij een prima stereoinstallatie, hij luisterde altijd naar zijn transistorradio naast zijn leunstoel, en hij heeft er nadien nog heel wat versleten.
Het eerste waar ik ooit voor spaarde, was een eigen transistorradio.
Henk

zondag 6 augustus 2006

OUDERLIJK HUIS


In de etalage van de winkel een foto uit 1911 van vader Klaas Hemelaar (23-10-1879/01-01-1950) en moeder Na Börger (17-11-1888/29-06-1959).
Hieronder de kwitantie uit 1929 voor het handgeld van ƒ 50,- dat Klaas Hemelaar aanbetaalde voor de winkelinventaris van ƒ 500,-.


vrijdag 4 augustus 2006

TRAKTATIE

In 1954 zal het geweest zijn, toen ik voor het eerst de combinatie tabak en drop nuttigde. Die tabak is nog lang tot mijn 25e bij mij gebleven. Van die drop ben ik nooit meer afgekickt. Oom Ben had een (Engels Harris tweed) jasje en diepte daar altijd wel wat lekkers uit op. Drop! Dat kregen wij thuis niet. Zijn pakje sigaretten (cigarettes!) zat ook in die zak van zijn jasje. Die combinatie van drop en tabak... Een traktatie.
Dat is mijn eerste herinnering aan Oom Ben. Samen met Oom Michel juinde hij ons (mijn grote broer Nico en ik) op bij een bezoek aan kleine Oma, om na het eten ons bord schoon te likken. Van mijn ouders mocht dat niet, maar de broers boden een dubbeltje als we het toch deden. Na het eten was ik een gloeiend oor (Pets!!!) en een dubbeltje rijker. Later dronk je een biertje bij Oom Ben, terwijl je ouders nog aan chocomel of zoiets dachten. Alles evolueert.
Tony Hemelaar


donderdag 3 augustus 2006

FLOWER POWER BEN


Amsterdam werd eind jaren zestig overspoeld door langharige hippies.
Hoewel altijd keurig gekleed, wilde Oom Ben voor de foto wel laten
zien dat hij een man van zijn tijd was. En dan snel die broeierige
pruik weer af. Rechts zwager Mario Sanna.